Tek Kompenant( Bileşenli) Astar Nedir?
Tek kompenant astar tek bileşenli olup şeffaf bir görünüme sahip bir astar türüdür. Sıvı bir şekilde yüzeyde kullanılan ve çok çabuk kuruyan bir malzemedir. Günümüzde çok fazla tercih edilmekte ve kullanılmaktadır.
Tek kompenant astar birçok zemin yüzeylerinde bir sürü iç ya dış mekân olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Kullanıldığı alanlar ise daha çok genellikle dış mekânlarda (çatı katları, teras katları) tercih edilir. Suya oldukça dayanıklı ve emici bir yapıda malzeme olduğu için kısa ömürlü değil de kullananlar için uzun ömürlü bir hale gelmektedir.
Solventli bir yapıda olduğu için yapıldığı yüzeylerin içlerini ve köşelerini doldurmaktadır. Şık ve estetik bir görünüm elde etmek isteyen kişiler mutlaka tek kompenant astar kullanarak bu görüntüyü elde edebilir. Aynı zamanda da yapışkanlık özelliği de sağladığından dolayı yüzeyde çok hızlı bir şekilde kurumaktadır. Daha çok uygulandığı yüzeyler ise genel olarak beton yüzeyleri, taş yüzeyleri gibi yüzeylere uygulanarak çok hızlı bir şekilde kuruma özelliğine sahip bir astar türüdür.
Uygulanma açısından kolay, hızlı bir biçimde olduğundan dolayı ve ekonomik açıdan da uygun olduğu için en çok tercih edilen trendler arasına girmiştir. Tek kompenant astar türünü herkes tercih ederek şeffaf bir şekilde uygulanması ile birlikte kullanacağınız alanda hoş ve zarif bir görüntü oluşturur.
Tek Kompenant Astarın Uygulama Şekli
Tek kompenant astar öncelikle yapıldığı yüzeydeki bütün gözenekleri kapatır ve pürüzsüz bir görünüme kavuşturur. Tek kompenant astarın uygulama şekli ise şu şekildedir:
İlk öncelikle uygulanacak yüzey toz, kir gibi şeylerden arınıp temizlenmelidir. Aksi takdirde tek kompenant astar çok iyi bir şekilde yapışmaz ve kurumaz. Aynı zamanda da yüzey üzerinde hasar ya da çatlak yerler var ise mutlaka onarılmış bir hale getirilmesi gerekir.
Bu yüzden iyice temizlendikten sonra uygulamaya geçilir. Yüzey eğer kuru bir şekilde işlem uygulanmaya başlanır. Tek kompenant astar bir kapta iyice karıştırılarak uygulanacak yüzeye dökülür. Astar uygulanacak yüzeye döküldükten sonra bir aparat yardımıyla yüzeye iyice yaydırılarak bütün yüzeylerdeki gözenekler iyice doldurulur.
Suya ne kadar dayanıklı bir ürün olsa bile yüzey kuruyana kadar belli bir süre yüzeye kesinlikle su değmesi doğru olmaz. Uygulanacak yüzeydeki nem oranı da önemli olup belli bir derecenin üstüne çıkması uygun olmaz.
Astarın yüzeye tek kat sürülmesi yetmeyecektir. En az 3- 4 kat üzerinden yüzey kurumadan pratik bir şekilde tekrar geçirilmelidir. Yüzey kuruduktan sonra estetik bir görünüme kavuşacaktır. Kapalı mekânlarda eğer uygulanacak ise mutlaka tek kompenant astar yüzeye uygulanmadan önce havalandırılmalıdır. Havalandırılmaz ise kötü bir koku oluşur.
Tek Kompenant Astarın Avantajları
Tek kompenant astar birçok alanda kullanıldığı ve tercih edildiği için avantajları çoktur. Tek kompenant astarın avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Uygulandığı yüzeydeki bütün boş olan gözenekleri doldurarak pürüzsüz bir görüntü elde edilmesini sağlar.
- Her alanda uygulanabilen bir özelliğe sahip olup hem iç hem dış mekânlarda kullanılabilmektedir.
- Yapışkanlık özelliği taşıdığından dolayı yüzeyde kolay ve pratik bir şekilde kurumaktadır.
- Uygulandığı yüzeyde sağlam ve dayanıklı olduğu için genellikle kullanım açısından hem uygundur hem de uzun ömürlüdür.
- Ekonomik açıdan da uygun olduğu için çok fazla tercih edilir.
- Raf ömrü de uzun olduğunda dolayı yaklaşık bir yıl kadar dayanabilmektedir.
- Uygulandığı yüzeyde çatlak ya hasarlı olan alanları tek kompenant astar doldurularak açık giderilir.
- Suya dayanıklı bir yapı malzemesi olup aynı zamanda solvent de içerir.