Poliüretan Enjeksiyon Nedir?
Poliüretan enjeksiyon, günümüzde inşaat sektörünün vazgeçilmezi olan bir üründür. Bu ürün ve sistemi sayesinde çeşitli yapılarda var olan ya da oluşabilecek olumsuz durumlar giderilebilmektedir. Gün geçtikçe geliştirilen ve en ince detaylara kadar iş görebilen bu enjeksiyon aleti aracılığı ile poliüretan maddesi uygulaması yapılmaktadır.
İki ya da tek bileşenli olarak piyasada farklı çeşitleri yer almaktadır. Bileşenlerdeki farklılıklar, poliüretan maddesinin kullanılacağı alanın durumu ve maddenin ne amaçla kullanılacağına göre belirlenmektedir. Çoğunlukla su yalıtımı hususunda dikkat çeken bu ürün, gerçek anlamda inşaat ve yapı sektörünün en önemli kimyasallarındandır.
Çeşitli yapılara olan katkısı ve izolasyon görevi görmesi sayesinde pek çok alanda da kullanılmaktadır. Bu yapı malzemesinin sağlamlığı ve kalitesi ile birlikte uzun ömürlü olması da sıklıkla tercih edilmesinin sebeplerindendir.
Poliüretan Enjeksiyon Nasıl Uygulanır?
Poliüretan genel olarak su akışını engellemek amacıyla uygulanmaktadır. Derz, beton ve yalıtım alanlarından geçen ya da geçme ihtimali bulunan; bu alanlardan sızan suyun yapıya ve kişilere zarar verebileceği öngörüsü ile poliüretan işlemleri yapılır.
Poliüretan maddesinin de enjeksiyon ile uygulanmasındaki temel amaç ise daha verimli sonuçlar elde etmektir. Enjeksiyon aracılığı ile yapı içerisinde daha derine girmek ve doğru noktalara erişmek mümkün olmaktadır. Ayrıca enjeksiyon işleminin uygulanması da son derece kolay ve hızlıdır. Alana yüzde yüze yakın temas ederek gerekli bulunan işlemi uygular.
Çatlak ve kırılmış alanları tamamlamak ve özellikle su izolasyonu gibi izolasyonları yapmak adına uygulanmaktadır. Su köpüğü olarak da piyasada yer alan poliüretanlar, bir doldurma işlemidir. Suya temas edince izolasyon görevini üstlenir ve yapıyı korur.
Poliüretan Maddesi Su Yalıtımı İşlemi Nasıl Uygulanır?
Poliüretan enjeksiyon sayesinde pek çok alanda yalıtım işlemi yapmak mümkündür. En çok kullanılan ve en çok verim sağlanan yalıtım alanı ise su yalıtımıdır. Su temasında tam bir izolasyon görevi üstlenen köpük formundaki bu ürün, sektörde vazgeçilmez bir yapı malzemesidir.
Su sızıntısı ihtimali olan alanlar için motorlu ya da hidrolik gibi yüksek basınca sahip cihazlar gerekmektedir. Bu nedenledir ki poliüretanın enjeksiyon ile uygulanması hem pratik hem de kolay bir işlem olarak görülmektedir.
Uzmanlar tarafından yapılan analizler doğrultusunda belirlenmiş olan noktalar için (beton, zemin, duvar vb.) açılan boşluklardan içeri hava verilir. Bu hava ile içerideki toz ve kirler temizlenir. Temizlenen bu alana da poliüretan enjekte edilir. Poliüretan maddesinin bir diğer boşluktan çıktığının görünmesi ile birlikte işlem sonlanır.
Enjeksiyon ile Su Yalıtımı Nedir?
Poliüretan enjeksiyon işlemi ile su yalıtımı yapılmaktadır. Belirlenen noktalardan açılan deliklere hava verilmesi ile ve bu boşlukların poliüretan maddeyle doldurulmasıdır. Doldurulan madde, su gibi sıvılar ile temas ettiğinde izolasyon görevi görecektir.
Su kaçaklarını önlemek adına yapılan bu işlemler derz aralarından asansör kuyusuna kadar uygulanan bir işlemdir. Kılcal çatlakların dahi oluşturabileceği olumsuz durumlar bu sayede önlenmektedir. Yapının su ile teması neticesinde küflenmesi ve çürümesi gibi durumlar yaşanabilir. Ancak doğru noktalara uygulanan yeterli miktardaki poliüretan ile bunun önüne geçilebilmektedir.
Poliüretan Kullanım Alanları Nerelerdir?
Yapı ve inşaat sektörü ağırlıklı olarak poliüretan maddesinin kullanımı görülmektedir. Maddenin bulunduğu alanı istenen seviyede koruması ve dayanıklılık sağlaması sayesinde pek çok alanda tercih sebebidir.
Poliüretan enjeksiyon yapı ürünün kullanım alanları ve işlemleri ise şu şekildedir:
- Ev, okul, fabrika, hastane ve benzeri pek çok bina inşaatı
- Metro ve maden gibi yer altı inşaatları
- Yer altı suları izolasyonu
- Baraj, arıtma tesisleri ve yüzme havuzları gibi su depoları
- Yapı temel perde ve su izolasyonları
- Karayolu, havalimanı ve limanlarda yer almaktadır.
Enjeksiyon İşleminin Avantajları Nelerdir?
Su köpüğü ismi verilen poliüretan maddesi adından da anlaşılacağı üzere suyun geçişini önlemekte oldukça önemli bir rol üstlenmektedir. Suyun geçtiği alanları hemen olmasa da zaman içerisinde tahrip ettiği görülmektedir. Bu nedenledir ki bu ürünün kullanımının getirdiği bazı avantajlar da bulunmaktadır. Bunlar;
- Boşluk ve çatlak alanlar doldurulmaktadır.
- Yapının daha sağlam ve çeşitli dış etkenlere karşı dayanıklı olmasını sağlamaktadır.
- Yapıların nemlenmesi ve buna bağlı olarak küflenmesi önlenmektedir.
- Çürüme ve güçsüzleşmenin önüne geçilmektedir.
- Su yalıtımı imkânı vermektedir.
Poliüretan Enjeksiyon Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Poliüretan enjeksiyon fiyat belirlenmesinde çeşitli etkenler bulunmaktadır. Faktörlerin değişikliğine bağlı olarak fiyatlarda da farklılıklar meydana gelmektedir. Bunun yanında şantiye ortamının durumu ve şantiyenin konumu da yine fiyat belirlenmesinde etkili olan niteliklerdendir.
İşlem öncesi alan ve uygulama ön izlemesi yapılarak ne kadarlık bir malzemenin ne kadarlık bir alana kullanılacağının hesabı yapılır. Uygulama alanının temizliği, beton kırığı ya da çatlağı, hava basınç uygulamasının ayarı gibi durumlar hesaba katılır. Tüm bunların yanında ekibin malzeme harcaması ve ekip ücreti de eklenmektedir.
Kaçak su ve sızıntı gibi durumlar da yaşanabilmektedir. Bu gibi olaylar için işlem esnasında oluşabilecek olumsuz durumlar göz önünde bulundurularak da bir hesap çıkarılmaktadır. Tam da bu nedenlerden dolayı müşterilerin firma ile iletişime geçmesi ve uygulama alanı hakkında görüşme yapması önerilmektedir.